|
19.08.2024, 01:05
|
|
Активный участник форума
Поблагодарил(а) : 67
Поблагодарили 106 раз(а) в 50 сообщениях
|
Стрімка зміна параметрів води (pH, GH, KH) ===www.aquaforum.ua===
Шановна спільнота, допоможіть розібратися із питанням впливу стрімкої зміни деяких параметрів води на риб, креветок, рослини, тощо.
Це питання турбує у контексті підмін води у прісноводному акваріумі з використанням фільтра зворотнього осмосу.
Стосовно рослин ця тема частково вже підіймалась деякий час назад: Осмотический шок растений.
Основна озвучена там думка, стосовно осмотичного шоку рослин, така:
“Во время плазмолиза ,поры на мембране непомерно увеличиваются, и в этот момент из КСП в цитозоль, через эти не адекватно увеличенные поры, может попасть, что угодно и в любом количестве, без всякого контроля со стороны "ответственных органов". Вот именно этот дисбаланс веществ и приводит к различного рода изменениям.”
Блукаючи просторами інтернету, знайшов інформацію щодо коливань pH, GH, CO2 та температури у природних водоймах.
У книзі « Limnology: Lake and River Ecosystems» (Р. Ветцель), описується дослідження на дещо лужному ставку довжиною п'ятдесят метрів.
О 2 годині дня в сонячний день pH значно варіювався по довжині ставка, змінюючись від 7.6 до 10 всього за два метри. Риби плавали по цих водах протягом усього дослідження без видимих наслідків. Лужність змінювалася від 4 KH до 14 KH. Це дуже типово в природі і не створює проблем для риб у ставках.
У статті «Phytoplankton Photosynthesis, Micronutrient Interactions and Inorganic Carbon Availability in a Soft Water Vermont Lake» (Г. Аллен), pH змінювався від 5.7 о 10 годині до 9.6 о 12 годині в кисловодному озері. Ця швидка зміна не вплинула на риб у озері.
В Амазонці, під час сезону повеней, ці відмінності набагато більші, змінюючись від 5 до 9 pH і від 26 до 35 градусів Цельсія за пару метрів. Риби, такі як коридораси, постійно плавають вгору і вниз через цю воду з великою відмінностю в pH і температурі.
В лужному озері, такому як озеро Малаві, зміни pH дещо буферизуються і приглушуються карбонатними солями, але зміни температури не приглушуються.
У статті « Recirculating Aquaculture Tank Production Systems» (Массер та інші) стверджується:
«Риби зазвичай можуть переносити діапазон pH від 6 до 9,5, хоча швидка зміна pH на 2 одиниці або більше є шкідливою, особливо для мальків».
Це вже хоч якийсь орієнтир. Тобто при підміні води я маю контролювати, що коливання pH становлять менше 2 одиниць, інакше можна нашкодити рибам (хоча риби теж різні) . Чи справедливо це і для рослин? А що стосовно GH і KH?
Які коливання показників допустимі при підмінах води, що б не нашкодити рибам і рослинам??
Наприклад, в мене є 20л акваріум (обʼєм води 12л) де живе півник (рекомендовані pH 6.8-7.5, GH 3-4, KH 3-5), равлики неретини (ігноруємо їх потреби), росте хеміантус куба (pH 6.0-7.0, КH 3-10) та ротала макрандра (pH 6.0-7.5, GH 4-12, KH 3-8).
Показники води наступні: - pH 7.2
- GH 21 dH
- KH 16 dH
- TDS 311 ppm
- CO2 31 ppm*
Раз на тиждень роблю підміну 50% води, використовуючи підготовлену воду (зворотній осмос + Seachem Equilibrium) із такими параметрами:
- pH 6.8 dH
- GH 6.0 dH
- KH 0.0 dH
Роблячи аналіз води в акваріумі наступного дня після підміни маю таке: - pH 6.8
- GH 12 dH
- KH 9 dH
- TDS 220 ppm
- CO2 43 ppm*
*розраховано по pH/KH
З часом показники GH та KH виростають, судячи з усього через каміння присутнє у скейпі.
1. Чи нормальні такі коливання параметрів при підмінах?
2. Чи можу я робити підміни частіше, що б спробувати зменшити GH та KH?
3. Чи треба змінити кількість води за 1 підміну, що б зробити зміну характеристик більш плавною?
Буду радий вашим думкам з цього приводу. А може десь вже є відповіді на моє питання - буду вдячний за посилання.
P.S.: знаю, що краще орієнтуватися на стан рослин і риб, а не на якісь цифри з цих ваших інтернетів, але в мене поки що немає балансу у акваріумі.. (водорості, у півника плавці трошки пошкоджені).
Последний раз редактировалось Deus; 19.08.2024 в 09:24..
|
|
|
2 пользователей поблагодарили Deus за данный пост:
|
|
11.09.2024, 23:08
|
|
Живу я тут
Поблагодарил(а) : 1,527
Поблагодарили 1,730 раз(а) в 979 сообщениях
|
Re: Стрімка зміна параметрів води (pH, GH, KH) ===www.aquaforum.ua===
Намагаєтесь спробувати відновити активність людей на форумі?
Даремно.
Зусилля модераторів далися взнаки - активні користувачі (які і створили контент форуму) були витіснені з нього модераторами.
Так - це обговорення дій модераторів.
Ще одне обговорення: Чому я вже тиждень бачу той спам "Соніаалімб" у більшості розділів форуму?
|
|
|
3 пользователей поблагодарили Xимик_UA за данный пост:
|
|
11.09.2024, 23:46
|
|
Активный участник форума
Поблагодарил(а) : 67
Поблагодарили 106 раз(а) в 50 сообщениях
|
Xимик_UA, Оффтоп
Цитата:
Сообщение от Xимик_UA
Намагаєтесь спробувати відновити активність людей на форумі?
Даремно.
Зусилля модераторів далися взнаки - активні користувачі (які і створили контент форуму) були витіснені з нього модераторами.
Так - це обговорення дій модераторів.
Ще одне обговорення: Чому я вже тиждень бачу той спам "Соніаалімб" у більшості розділів форуму?
|
В мене поки що одне видалене повідомлення, з дещо різким коментарем, як на мій смак. Але я тут у "чужому монастирі".
Інші українські форуми теж не у найкращому стані. А формат спілкування у Facebook чи месенджерах не дуже подобається відсутністю структури і можливості нормального пошуку серед попередніх повідомлень.
Мені було би приємно, якщо б тут була більша активність (я сам собі іноді нагадую некрофіла ), але намагаюсь що б усі мої повідомлення були по темі і мені дійсно хотілося їх писати.
Може Олександр Анатолійович, як власник ресурсу, мені колись відповість у Фейсбуці чи тут, і я допоможу модернізувати Форум. Принаймі ним було би зручніше користуватися. А може і якісь інші нововведення було б можна запропонувати.
|
|
|
12.09.2024, 08:06
|
|
Супер Модератор. Лауреат конкурса "Автор 2011 года". Член Всеукраинской Ассоциации аквариумистов
Поблагодарил(а) : 6,266
Поблагодарили 24,107 раз(а) в 7,547 сообщениях
|
Назва теми така: Стрімка зміна параметрів води (pH, GH, KH)
Розділ тематичний. Будь-яке відхилення не залишиться без уваги.
це означає: ти кудись ідеш.
Лучшие статьи месяца на Аквафоруме
12.09.2024, 14:23
|
|
Живу я тут
Поблагодарил(а) : 285
Поблагодарили 190 раз(а) в 117 сообщениях
|
Deus, не заморочуйтеся питаннями різких змін параметрів води в акваріумі. З власного досвіду - риба страждає лише у періоди довготривалого впливу завищених або занижених значень зазначених вами показників. І то, ви створюєте штучні умови для природного відбору - виживе найсильніший. Як відомо, риби дуже адаптивні істоти. Крім того, довге утримання певного виду риби у аква системах (акваріумах) призвело до значного розширення діапазонів pH, GH, KH, в яких вони (риби) комфортно себе почувають і навіть розмножуються. Здебільшого в літературі подаються параметри води, які були встановлені при так званих перших висловах у природі, і ці дані мандрують роками з тексту у текст.
Ваше питання було б актуальним, якби ви отримували в акваріумі рибу, що виловлена із природного середовища (новий вид, що довго ховався у замкнутій екосистемі).
Щодо практичної поради у вашій ситуації:
- за вашими описами каміння чи якись інший елемент скейпу фонить (підвищує жорсткість). Спробуйте робити частіші підміни але невеликими порціями (1-2 л/день). Лийте просто осмос не ремініралізуйте.
Контролюйте параметри, щоб визначити точку, коли припиниться значне підвищення жорсткості. Ідеально, коли за добу GH та КН не зміняться.
За півника можете не переживати. Контролюйте стан рослин - вони мають рости (не стояти на місці і вкриватися водоростями)
Важливе зауваження: я не претендую на роль останньої інстанції. Так робив сам, і результатом задоволений.
|
3 пользователей поблагодарили Yo-kroha за данный пост:
|
|
Реклама помогает развиваться |
|
13.09.2024, 17:06
|
|
Модератор коммерческого раздела Ptero
Поблагодарил(а) : 265
Поблагодарили 1,301 раз(а) в 589 сообщениях
|
Відповідь: Стрімка зміна параметрів води (pH, GH, KH) ===www.aquaforum.ua===
Стаття для ознайомлення на тему тут.
При параметрах GH 21 dH та KH 16 dH і такому заселенні акви, показники pH, а тим більше CO2 можна не міряти взагалі.
|
|
|
Пользователь, который поблагодарил HATAK за данный пост:
|
|
|